2019’da okuduğum kitaplar arasında, en çok beğendiğim ve bana en fazla katkısı olan kitapları sizin için derledim. Sizlerin de en güzel şekilde istifade etmeniz dileğiyle…
İçimdeki Müzik
Sharon M. Draper
“Şimdiye kadar tek kelime konuşmadım. Neredeyse on bir yaşındayım.”
İngiltere’nin saygın edebiyat ödüllerinden Coratta Scott King ödüllü yazar Sharon M. Draper’dan hüzün ve aynı zamanda umut dolu soluksuz okunacak, gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alınarak kaleme alınmış bir roman. 11 yaşındaki Melody’nin hastalığının adı Spastik ikili kuadripleji yani beyin felci. Yürüyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyeye mahkûm. Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işliyor. Hikâye Melody’nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabasını anlatıyor. İncelikli, naif, akıcı, komik ve ilham verici bir eser. Hayata farklı bir perspektiften bakmanızı sağlayacak bu kitabı herkese öneriyorum. Sesini asla unutamayacağınız bu cesur kızla tanışmaya hazır mısınız?
İlber Ortaylı Seyahatnamesi
İlber Ortaylı
Çalışmalarını, eserlerini ve görüşlerini yakından takip ettiğimiz İlber Hoca der ki “Türkiye gibi önemli bir coğrafyayı ve tarih alanını öğrenmek için onun kuzeyindeki Güney Rusya ve Kafkasya, doğusundaki İran ve Hindistan, güneyindeki Suriye, Filistin ve Mezopotamya’nın yanı sıra Balkanları ve Akdeniz ülkelerini anlamak da kaçınılmazdır.” İlber Ortaylı yalnız tarihçiliğimizin büyük bir ismi değil aynı zamanda küçük bir bavul ve rehber kitaplarıyla Orta Asya’dan Avrupa’ya, Kafkaslar’dan Ortadoğu’ya 50 yıldır gezen bir seyyah. İlber Hoca’nın birikimi ile gezme isteği birleşince de ortaya yine harika bir kitap çıkıyor. Çıktığı sayısız yolculuktan en önemli notları aktaran İlber Ortaylı’nın anlatım gücüyle gezeceğimiz coğrafyalar şöyle: Suriye, Ürdün, İsrail, İran, Azerbaycan, Rusya, Kırım, Özbekistan, Tuna, Bosna, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Romanya, Eski Avusturya, Yunanistan, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Litvanya, Estonya, İsveç, Hindistan, Japonya ve Singapur. Gezmeyi ve öğrenmeyi seven biriyseniz, bu kitabı mutlaka listenize ekleyin.
Öğretmenim Bir Bakar Mısın?
Doğan Cüceloğlu
Teknolojinin hayatımızın tüm alanlarını değiştirdiği çağımızda, aile eğitiminden sonra kişilik gelişiminde kilometre taşı olan eğitim sistemi de değişiyor. Ancak bazı şeyler var ki değişmiyor, dediğimiz noktalara Doğan Cüceloğlu öyle bir yorum getirmiş ki… Hangi eğitim sistemi içinde olursa olsun, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, öğretmenin öğrenciyle göz göze geldiği bir an vardır. Bu kitap, öğretmenin öğrenciyle göz göze geldiği o anın gücünü anlatmakta. O anda öğretmen, öğrencinin gönül kapısından girerek zihnine ulaşır. Ve işte o an eğitim başlar. Öğretmenin gücü binlerce yaşam inşa eder. Doğan Cüceloğlu’nun diğer kitapları gibi kütüphanenizde mutlaka bulunması gereken kitaplardan biri.
Mutluluk Dağıtmak
Tony Hsieh
ABD’de uzun süre çok satanlar listesinden düşmeyen, bir e-ticaret başarı hikayesini anlatan Tony Hsieh’ın bu kitabı da 2019 yılındaki favori kitaplarımdan biri. Tony Hsieh, sıfırdan dünyanın ayakkabı satan en büyük internet sitesi olan Zappos’u yarattı ve 2009 yılında Zappos’u 1.2 milyar dolara sattı. Bu, onun için ilk değildi. Tony daha önce de kurucu ortakları arasında olduğu LinkExchange’i de sıfırdan yaratıp 265 milyon dolar karşılığında Microsoft’a satmıştı. Onun için tutkuyla yaptığı, yaşam amacıyla tutarlı, ama aynı zamanda da kar edeceği işleri keşfetmek çok ama çok önemliydi. Çocukluğundan itibaren bunların peşinde koştu ve sonunda başardı. İşte Mutluluk Dağitmak akıcı ve keyifli üslubuyla Tony’nin iş ve özel hayatında öğrendiği dersleri çocukken kurduğu solucan çiftliği işinden Zappos’a uzanan yolculuğu şeklinde anlatmaktadır. Kitapta yazarın tutkusunu nasıl keşfettiğini, Zappos’un karlı ve başarılı bir şirkete dönüşmesinin arkasında yatan sıra dışı uygulamalardan örnekleri ve yaşam amacına nasıl ulaştığının hikâyesini bulacaksınız. Zaman zaman hepimizin içindeki motivasyon ateşinde azalma olabilir. Bu kitabın sizin için harika bir ateşleyici güç olacağından eminim.
Geleceğin Endüstrileri
Alec Ross
Alec Ross bu kitabından günümüzün en popüler ve tartışmalı sorularına ışık tutuyor.
- 10 yıl sonra bizi nasıl bir dünya bekliyor?
- Kansere çare bulunacak mı?
- Robotlar işimizi elimizden alacak mı?
- Robotlarla rekabette başanlı olmak için neler yapmamız gerekiyor?
- Geleceğin meslekleri hangileri olacak?
- Çocuğumu geleceğe nasıl hazırlamalıyım?
- Geleceğin yatırım alanları hangileri?
- Büyük veri hayatımızı nasıl değiştirecek?
Dünyanın en ünlü inovasyon uzmanlarından ve takipçilerinden biri olan Alec Ross, Geleceğin Endüstrileri adlı kitabında bunlara benzer onlarca soruyu ABD Başkanı Obama ve uzun bir süre Hillary Clinton’ın danışmanı olarak yaptığı geziler ve tecrübeleri ile cevaplayarak geleceği öngörmeye çalışıyor.
Ross’un deyimi ile bu kitap inovasyon ve teknolojiye bir methiyeden ziyade dünyanın dört bir yanında yürütülen çalışmaların gelecekte bizi nasıl bir dünyaya yönlendirdiğini artı ve eksileri ile ortaya koymaya çalışan bir kitap. Hem kamuda hem de özel sektörde çalışan, politikanın mutfağında yer almasına rağmen sahada da önemli bir tecrübe edinen Alec Ross, yaşam öyküsünden ve kuşağının tecrübelerinden de faydalanarak geleceğin dünyasında toplumların ve devletlerin nasıl başarılı olacağını da öngörmeye çalışmış.
Dünyanın en zor mesleği olarak nitelendirdiği ebeveynliği de es geçmeyen Ross, teknoloji çağında bir ebeveyn olarak neler yapılması gerektiğini anekdotlarla anlatmış. Yani bu kitabı hem kendiniz hem de çocuklarınız için okuyabilirsiniz
Liderler En Son Yer (Leaders eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don’t?
Simon Sinek
Simon Sinek liderlik alanında yazdığı birçok kitabı ve verdiği güzel konuşmaları ile bilinen, takip edilen bir isim. Sinek, bu kitabında da liderlik üzerine hikâyeler anlatarak güzel dersler veriyor diyebiliriz. İster küçük bir organizasyonun, ister büyük ve küresel bir şirketin lideri olsun tüm liderlerin okumasını önerdiğim bu kitapta Sinek; liderlikte önemli olanın sayıları değil insanları yönetmek olduğuna, liderin kültürünün organizasyonun kültürüne etkisine, arkadaşlık ilişkilerine, tutarlılığa ve daha birçok iş hayatı için önemli başlığa değiniyor. 2019 favori kitaplarımdan biri olan bu kitabı Simon Sinek’in diğer kitaplarıyla beraber mutlaka okumanızı ve üzerinde düşünmenizi tavsiye ediyorum.
Mükemmelliyetçiler: Hassasiyet Mühendisleri Modern Dünyayı Nasıl Yarattı?
(The Perfectionists: How Precision Engineers Created the Modern World)
Simon Winchester
Simon Winchester bizi endüstriyel çağın kökenlerine, modern üretime yardımcı olan bilimsel zihinleri (John Wilkinson, Henry Maudslay, Joseph Bramah, Jesse Ramsden ve Joseph Whitworth) tanıtan İngiltere’ye geri götürüyor. Modern dünyanın değişimini, teknolojik ve toplumsal gelişmeleri irdeleyen, değişik perspektiflerden inceleyen Winchester; temel soruları araştırıyor. Hassasiyet neden önemlidir? Ölçmek için kullandığımız farklı araçlar nelerdir? Kim neyi icat etti ve nasıl mükemmelleştirdi? İnsan hayatının pek çok yönündeki ultra-hassas arayış, bizi, sanat ve kültür geleneklerini takdir etmek ve takip etmek gibi eşit değerde önemli diğer değerlere kör mü etti?
İlgi çekici sorularla modern dünyaya ve gelişimine farklı bir pencereden bakmanızı sağlayacak ve size bir o kadar çok şey öğretecek bu kitabı da mutlaka listenize ekleyin.
Hazırlık: Çocukların Başarılı Bir Yaşam İçin İhtiyaçları
(Prepared: What Kids Need for a Fulfilled Life)
Diane Tavenner
Ebeveyn olanlar bilir, çocuk yetiştirmek hem zor hem de yoğun duygu yüklü bir süreçtir ve bu konuda da birçok kitap yazılmıştır. Ancak, Diane Tavenner, diğerlerinden farklı olarak sürekli açıp tekrar bakabileceğiniz, bu süreç için başucu kitabı olabilecek bir kitap yazmış. Tavenner kitabında, kurucusu olduğu sözleşmeli okul ağı Summit Public Okulları’nda edindiği engin deneyimlerini bir eğitimci perspektifinden süzerek liseden sonraki hayatında bir çocuğun nasıl başarılı olacağını açıklamak için kullanıyor. Çok fazla üniversite mezunu verdiğimiz çağımızda, liseden sonra ve üniversite yaşamından başlayarak bir çocuğun, bir gencin nasıl fark yaratabileceğini, ebeveyn olarak çocuğumuz üzerindeki etkimizi anlamak için bu eserin kılavuz bir kitap olduğunu söyleyebilirim.