Dijital ekonomi, günümüzün iktisadi koşullarının temel belirleyici etkenlerinden biri haline geldi. Bu yazıda, dijital ekonominin etkilerini, potansiyelini ve tarihini anlatmaya çalışacağım.
Dijital ekonominin potansiyeli
Accenture tarafından hazırlanan rapora göre, dijital ekonominin dünyadaki toplam üretim içindeki payı %22,5. Bu büyük bir oran, ama potansiyel daha da büyük. Aynı raporda, 2020’ye kadar dijital ekonominin $2,2 trilyon gelir üretebileceği belirtilmiş. https://t.co/f6CuU8ht1U
Peki dijital ekonomi nedir?
Dijital ekonomi, klasik üretim sistemlerine internet teknolojisinin uyarlanması sonucu ortaya çıkan yeni bakış açısı ve imkanlar sayesinde oluşan, en önemli üretim faktörü bilgi olan yeni bir iktisadi alan olarak tanımlanabilir.Dijital ekonominin oluşumunda, temel dinamikler olarak küreselleşme ile oluşan geniş enformasyon ağı ve bilgi teknolojileri alanındaki hızlı gelişmeler karşımıza çıkıyor.
Dijital ekonominin etkileri
Dünya ekonomisi içindeki payı %22,5 olsa da, dönüştürücü etkisini ekonominin tamamında görüyoruz. Dijital ekonomi, üretim, tüketim ve dağıtım gibi değer zincirleri içerisindeki tüm unsurları köklü bir şekilde değiştirmiştir. Bu, tüm iktisadi aktörlerin (şirketler, bireyler, kurumlar, politika yapıcılar) devam eden bu dönüşüme ayak uydurmaları ve gelecekte oluşacak koşullara uygun politikalar geliştirmeleri gerektiği anlamına geliyor.
Dijital ekonominin zorlukları
Bu konuda, bütün ülkelerin karşı karşıya kaldığı en büyük meydan okumalardan biri, 20. yüzyıldan miras kalmış eğitim sistemleri içinde yetişen bireylerin yeni nesil dijital araçların gerektirdiği donanıma kavuşması. Bu sorunu aşmak için AB bu sene, üye ülkelerdeki kamu ve küçük-orta ölçekteki özel sektör çalışanlarının dijital becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlediği eğitim programına €700 milyon bütçe ayırdı. http://bit.ly/2Ln56CD
Türkiye’de dijital ekonomi
Peki dijitalleşen ekonomide Türkiye nasıl bir durumda? Bu konuda, son yıllarda önemli başarılar olduğunu görüyoruz. 2018 yılında, girişim sermayesi destekli en büyük birleşme ve alımlar listesinde ilk 10’a Türkiye’den 2 şirket girdi. Liste, başarıya ulaşmış ve büyük yatırımcıların iligisini çekmiş girişimlerden oluşuyor. İki Türk şirketi de, Trendyol ve GramGames, dijital ekonomi içinde faaliyet gösteriyor.
Şüphesiz bu önemli bir başarı. Fakat dijitalleşme hızlanarak devam eden bir süreç ve bunun sonucu olarak sürekli gelişim ve dönüşümü gerektiriyor. Bu yüzden bugün elde edilen başarıların devam etmesi, dijital ekonominin potansiyel kazanımlarından en iyi şekilde faydalanılması ve meydan okumalarının üstesinden gelinebilmesi için, insan kaynakları gelişimi ve kurumsal dönüşüm için çok çaba sarfedilmesi gerekiyor.